Indoor klimtechniekIndoor klimtechniek

Indoor klimtechniek, een sport die hoe langer hoe meer aan populairiteit wint in ons land en ook in de buurlanden. Bij muurklimmen wordt het “klauteren” een pak gemakkelijker gemaakt dan bijvoorbeeld bij het zogenaamde “boulderen" op kunstmatige of natuurlijke rotsblokken. De muren, wanden- of klimhallen bevatten kunststof steunpunten, vaak aangegeven in een bepaalde kleur, en met een bepaalde moeilijkheidsgraad naargelang de kleur van de steunpunten. Deze routes worden meestal beklommen met behulp van top-ropes, maar voorklimmen is ook mogelijk. Sommige zalen beschikken over boulder-plaatsen. Rots klimmers gebruiken deze zalen dan als oefenterrein, anderen verkiezen zelfs altijd de kunstmatige vlakken boven het klimmen in de natuur. Zoals eerder gezegd, heeft elke klimroute een moeilijkheidsgraad, Het risico op letsel in klimzalen is echter ook bij hoge moeilijkheidsgraden minimaal, doordat men bijna altijd met top-ropes klimt. Ook in de blok- of boulderzalen zijn de valmatten zo gemaakt, dat zelfs de hoogste valpartij uitstekend kan worden gedempt en het risico op letsels minimaal kan worden gehouden. Een uitgebreide opwarmbeurt en/of een stretchbeurt zijn wel altijd een absolute must alvorens te beginnen.


Resultaten per pagina wijzigen ...
Escalade initiation- progression- technique & sécurité - Glénat
€ 18,95
incl. BTW
Lees meer
Editions Glénat

Escalade initiation- progression- technique & sécurité - Glénat • 9782723496599

Door: Editions Glénat – Gepubliceerd: 18 september 2013

Techniekgids Escalade initiation- progression- technique & sécurité Productomschrijving: "De praktijk van het klimmen is aanzienlijk gegroeid de laatste jaren in Frankrijk. Van sport van extreme aard, tot een sport die voor iedereen toegankelijk is. Vandaag, wordt deze activiteit beschouwd als een discipline die gemakkelijk bereikbaar is, ondanks zeer technisch en fysiek getint. Er zijn me…

Techniekgids Indoor climbing - Cicerone
€ 17,95
incl. BTW
Lees meer
CICERONE Press

Techniekgids Indoor climbing - Cicerone • 9781852845841

Door: CICERONE Press – Gepubliceerd: 13 oktober 2009

Techniekgids Indoor climbing - Cicerone Productomschrijving: Een instructiehandleiding van alle basisvaardigheden en uitrusting voor indoor-klimmen, droge gereedschappen en boulderen, van onschatbare waarde voor beginners en instructeurs op CWA, CWLA en NICAS regelingen, en voor klimmers die hun technische kennis willen verhogen om te genieten van hun klimwandervaring tot de max, geschreve…

Boulder Coach Technik-Taktik & Training - Rother
€ 20,95
incl. BTW
Lees meer
Rother Bergverlag GmbH

Boulder Coach Technik-Taktik & Training - Rother • 9783763361045

Door: Rother Bergverlag GmbH – Gepubliceerd: 17 januari 2024
Auteur(s): Guido Köstermeyer

Boulder Coach - Technik-Taktik & Training - Rother Productomschrijving: Boulderen is acrobatisch klimmen zonder touw op springhoogte. Boulderen kan in een van de vele boulderhallen die in bijna alle grotere steden te vinden zijn. Deze praktische gids maakt het gemakkelijk om effectief en met plezier bouldertechnieken te leren. Dit boek geeft bouldertechnieken voor beginners en gevorderden,…

Klimgids Escalade en salle - s'initier et progresser - Ed. Glénat
Dit artikel behoort tot onze best verkochte artikelen!
€ 15,95
incl. BTW
Lees meer
Editions Glénat

Klimgids Escalade en salle - s'initier et progresser - Ed. Glénat • 9782344053973

Door: Editions Glénat – Gepubliceerd: 14 september 2022
Auteur(s): Laurence Guyon, Olivier Broussouleux

Escalade en salle - s'initier et progresser - Ed. Glénat Productomschrijving: De enige essentiële gids voor iedereen die indoor klimt en wil beginnen of verder wil geraken. De praktijk van het klimmen is de laatste tien jaar sterk geëvolueerd. Geleidelijk aan is het zo gedemocratiseerd dat het een echte rage is geworden. Dit is met name te danken aan de ontwikkeling van een meer stedel…

De techniek van ondoor indoor muurklimmenDe techniek van ondoor indoor muurklimmen

Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad die niet enkel wordt bepaald door hoe steil de klimmuur is, maar ook door de soort kunstmatige steunpunten die worden gebruikt en door de afstand tussen deze punten. De moeilijkheidsgraad van een route wordt in België als volgt weergegeven: het begint bij 3, dan komt 4, dan 5a, 5b, 5c, 6a, ... tot ergens in de buurt van 9a. Deze principes worden ook toegepast bij het boulderen.

Het risico op letsel in klimzalen is klein doordat er meestal met top-ropes wordt geklommen. Ook in de blok- of boulderzalen is het klimmen dankzij aangepaste valmatten behoorlijk veilig. Het grootste deel van de opgelopen letsels bestaat uit oppervlakkige schuurwonden veroorzaakt door de meestal ruwe muurconstructies. Verder komen vrij frequent ook kleine letsels voor door het forceren van de handspieren en -pezen. Men kan de artificiële klimconstructies in drie hoofdgroepen onderbrengen:

1/ Buitenconstructies, speciaal opgetrokken constructies waarop kan worden geklommen in open lucht, soms oude afgeschreven bouwwerken.

2/ Binnen-hoogte-klimzalen: gebouwen van 6 tot 25 meter en meer hoog. In deze zalen wordt er met klimtouw beveiligd.

3/ Binnen-blok-klimzalen: hier vindt u constructies met een kleinere hoogte, variërend van 1 m tot een 5-tal meter hoogte.

Het vallen wordt hier opgevangen door bijzondere dikke valmatten. Hier wordt indoor aan boulderen gedaan. De handgrepen zijn al dan niet kunstmatig ingewerkt in een wand. Meestal maakt men verwisselbare kunststofgrepen, die met bouten in of op de muur worden bevestigd. Indoor muurklimmen is een populaire sport aan het worden, ook voor kinderen wordt al eens tijdens de schooluren de klimzaal voor een uurtje gereserveerd. De routes zijn relatief eenvoudig t.e.m. de 5a. Eens daar voorbij, is wat meer behendigheid nodig. De technieken om van 5a tot 9 te gaan liggen breed uit elkaar. Kracht in rug en benen en zeker ook de vingers en handen is een must. De handen worden met droge poeder (kalk) ingesmeerd, om grip op de stukken te verbeteren.

 

De technische kant van muurklimmenDe technische kant van muurklimmen

Indoorklimmen is een dynamische sport die zowel fysieke bekwaamheid als technische finesse vereist. In de kern draait de technische kant van het indoorklimmen om het beheersen van verschillende technieken en het begrijpen van de uitrusting om veiligheid en efficiëntie te garanderen. Klimmers moeten nauwkeurig voetenwerk ontwikkelen om hun evenwicht en controle te behouden terwijl ze de wand beklimmen. De juiste lichaamshouding en gewichtsverdeling zijn cruciaal om energie te besparen en vloeiende bewegingen uit te voeren. Het begrijpen van verschillende soorten grepen, zoals crimps, slopers en pinches, stelt klimmers in staat om hun grip en techniek aan te passen aan verschillende uitdagingen op de wand. Bovendien biedt het beheersen van geavanceerde technieken zoals dyno's, heel hooks en toe hooks nieuwe mogelijkheden om moeilijke routes aan te pakken. Veiligheid is van het grootste belang bij indoorklimmen en klimmers moeten bedreven zijn in het gebruik van harnassen, touwen en zekeringsapparaten om een veilige klimervaring te garanderen. Het aanleren van de juiste technieken en communicatie is essentieel voor zowel klimmers als begeleiders om effectief samen te werken en ongelukken te voorkomen. Al met al is de technische kant van het indoorklimmen een mix van vaardigheden, strategie en veiligheidskennis, die bijdraagt aan een opwindende en lonende klimervaring.

Terug naar boven